Παιχνίδια Που Ακονίζουν Το Παιδικό Μυαλό

Η τάση στον κόσμο των παιχνιδιών είναι δημιουργικότητα, πρωτοτυπία και λογική. Μέσα από αυτό το τρίπτυχο οι ειδικοί τονίζουν ότι τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, αναπτύσσουν τις ικανότητές τους, εξελίσσουν τις γνώσεις τους και μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται. Ποια είναι όμως τα παιχνίδια, που μπορούν να ακονίσουν το μυαλό του παιδιού σας;

Αρχικά να τονίσουμε ότι τα παιδιά χρειάζονται την ελευθερία σε κάθε είδος παιχνιδιού. Έτσι μαθαίνουν να εκφράζονται και να παίρνουν πρωτοβουλίες.

Sudoku για παιδιά και το διαχρονικό παζλ
Έρευνες δείχνουν πως ένα από τα παιχνίδια που ακονίζουν ΚΑΙ το παιδικό μυαλό, είναι το Sudoku. Κι όμως! Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να ακούμε ότι μεγαλώνοντας πρέπει να λύνουμε σταυρόλεξα και να παίζουμε sudoku για την αποφυγή της άνοιας. Τώρα η ίδια δύναμη των συγκεκριμένων λεκτικών παιχνιδιών, όπως και αντίστοιχων επιτραπέζιων, επιβεβαιώνεται και για τα μικρά παιδιά. Το Sudoku συμβάλλει στην πιο δυνατή μνήμη και στην εκμάθηση νέων λέξεων, μ’ έναν ευχάριστο και ευρηματικό τρόπο. Βοηθήστε στην αρχή το παιδί σας να συνηθίσει και κατανοήσει το παιχνίδι και «παραδώστε» το σταδιακά σε αυτό.

Στη συνέχεια η παράδοση, που σπάνια κάνει λάθος, θέλει τα παζλ να αποτελούν τη διαχρονική αξία σε αυτή την «έξυπνη» κατηγορία παιχνιδιών. Πλέον τα παζλ είναι ένα εργαλείο εκμάθησης, τόσο των ξένων γλωσσών όσο και άλλων μαθημάτων, ενώ τα ίδια τα παιδιά βρίσκουν μεγάλο ενδιαφέρον στο γεγονός ότι μπορούν να συνθέσουν μόνα τους μία όμορφη και ολοκληρωμένη εικόνα. Το παζλ είναι αυτό που θα αναπτύξει την κριτική σκέψη του παιδιού και θα το βοηθήσει να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τη λογική του. Διαλέξτε ένα παζλ με θέμα που ελκύει το παιδί (π.χ. ζωγραφική ή κάποιος αγαπημένος ήρωας). Δοκιμάστε ακόμη τη μοντέρνα σειρά από μεταλλικά παζλ.

Κατασκευές και Παιχνίδια με υπόθεση
Κατασκευή με κατασκευή έχει μεγάλη διαφορά. Εμείς θέλουμε τις κατασκευές που δυσκολεύουν το παιδί και το ωθούν να γίνει πιο παρατηρητικό. Ένα τέτοιο παράδειγμα παιχνιδιού, που θυμίζει μία μορφή κατασκευών, είναι οι κύβοι happy cubes. Άλλο παράδειγμα παιχνιδιού, που ακονίζει το παιδικό μυαλό αποτελούν οι τρισδιάστατες κατασκευές. Το ίδιο ισχύει και για τα παιχνίδια που έχουν μία υπόθεση ή προϋποθέτουν, για να ολοκληρωθούν, τη λύση ενός μυστηρίου- σεναρίου. Τέτοια είναι ορισμένα επιτραπέζια αλλά και κάποια αυτοσχέδια παιχνίδια, με ιστορίες που έχουν πλάσει οι γονείς ή οι εκπαιδευτικοί για τα παιδιά.

Σαν μικροί επιστήμονες
Η τάση προς τη δημιουργικότητα, την παρατηρητικότητα, την κριτική σκέψη και τη λογική ολοκληρώνεται με τις καινούργιες συλλογές παιχνιδιών- όπως και μαθημάτων σε σχολεία και κέντρα εκπαίδευσης- που σχετίζονται με τις επιστήμες. Από τη ρομποτική μέχρι τα πειράματα. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Τα συγκεκριμένα “επιστημονικά” παιχνίδια βοηθούν το παιδί να ακονίσει και πολλά από τα φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω του ενώ αποκτά μία γερή βάση για τις γνώσεις που θα λάβει μελλοντικά.

Από το ατομικό στο ομαδικό παιχνίδι
Τα Kinnick English School προωθούν την ομαδικότητα. Η τελευταία όμως έρχεται στη ζωή του παιδιού από την ηλικία των 3 με 4 ετών και άνω, δηλαδή στην prejunior ηλικία. Μέχρι τότε το παιδί γνωρίζει τον κόσμο γύρω του και προτιμάει να κάνει την όλη εξερεύνηση ατομικά. Το παράλληλο παιχνίδι ξεκινάει στην ηλικία του ενός έτους και άνω και το πραγματικά ομαδικό παιχνίδι έρχεται μετά τα τρία έτη του παιδιού.

About Author

Related posts

Kinnick Summer Party & Survivor στο Πάρκο Ασυρμάτου

Πάρκο Ασυρμάτου Πέμπτη 2 Ιουνίου στις 6 το Απόγευμα. Ένα πάρτυ σε εξωτερικό χώρο έχει ταυτότητα ! Είναι ένα πάρτυ δυναμικό, περιπετειώδες, υπερκινητικό με … σκληρές (!) δοκιμασίες, δηλαδή με λίγα λόγια ένα πάρτυ SURVIVOR !! – Εντυπωσιακή πίστα survivor – Φουσκωτός πύργος αναρρίχησης – Φουσκωτά Κάστρα για πολύ...

Read More

Sign Language

During my summer holidays I unfortunately came down with the flu due to carelessness and my sore throat prevented me from talking. Throughout the duration of my sickness I occasionally wanted to communicate with my relatives and the only way I could do so was by signing, well rather...

Read More

Why Is Friday the 13th Believed to Be Unlucky?

Well, actually, no one knows why it is considered an unlucky day but people have their theories. From Jesus’ Crucifixion to Norse mythology and execution dates, here’s how Friday the 13th got its unlucky label. First of all, the number 13 and the day Friday have always been thought...

Read More