Πως Η Τέχνη Βοηθάει Στην Εκμάθηση Των Παιδιών

Η ανθρώπινη φύση έχει την τάση να ηρεμεί και να εμπνέεται από οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Η μουσική σε γαληνεύει, ο χορός σε εκτονώνει, η ζωγραφική εκφράζει τα συναισθήματά σου και κάπως έτσι κάθε art εκδοχή σε ταξιδεύει… Όταν ένα παιδί ή ένας ενήλικας αισθανθεί αυτό το ταξίδι, τότε ο σκοπός της τέχνης έχει επιτευχθεί.

Πιο συγκεκριμένα όμως τα παιδιά επωφελούνται με ποικίλους τρόπους από την τέχνη. Κι αυτή η θετική καλλιτεχνική επίδραση αρχίζει με την όξυνση των αισθήσεων και ολοκληρώνεται με τη συμβολή στην ανάπτυξη μίας πολύπλευρης προσωπικότητας.

Καλλιεργεί την οπτική ευαισθησία αυξάνοντας την παρατηρητικότητα
Η ανάπτυξη και καλλιέργεια της οπτικής ευαισθησίας οδηγεί το παιδί στο να γίνει πιο παρατηρητικό, ώστε να αποτυπώσει ή εκφράσει ακριβώς αυτό που θέλει. Η αναγκαία επιλογή των κύριων εικαστικών στοιχείων του αντικειμένου είναι επίσης μία εξαιρετικά ωφέλιμη διαδικασία.

Τονώνει την αυτοπεποίθηση και συμβάλλει στην αυτογνωσία
Η χαρά της ικανοποίησης όταν το παιδί έχει ολοκληρώσει- με επιτυχία ή χωρίς, εξάλλου αυτό είναι υποκειμενικό- το οποιοδήποτε έργο τέχνης, τονώνει την αυτοπεποίθησή του ενώ η ανακάλυψη των ταλέντων και ικανοτήτων του, το βοηθούν να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του. Κάθε παιδί μαθαίνει μέσα από την τέχνη να συντονίζει τις κινήσεις του και να τις συνδυάζει με το μυαλό του.

Ενισχύει την ικανότητα συγκέντρωσης και διδάσκει «αβίαστα» την πειθαρχία
Η αφοσίωση των παιδιών στην τέχνη είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη. Το πείσμα μέχρι να ολοκληρώσουν το έργο τους και να προετοιμάσουν τον εαυτό τους για ένα “περήφανο” αποτέλεσμα, τους μαθαίνει την πειθαρχία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το παιδί μαθαίνει να δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια
Τέχνη χωρίς λεπτομέρεια, δε γίνεται! Ειδικά κάποιες μορφές τέχνης, αν όχι όλες, προϋποθέτουν ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια. Αυτό αυξάνει την παρατηρητικότητα των παιδιών και τα βοηθάει να εστιάζουν εκεί που πρέπει κάθε φορά. Η επιλογή μάλιστα του που καλούνται να εστιάσουν, αυξάνει την κριτική ικανότητά τους.

Αναπτύσσει και εξελίσσει την καλή αισθητική 
Το «καλό γούστο» δεν είναι ταλέντο, αλλά ένα χαρακτηριστικό που αναπτύσσεται και εξελίσσεται μέσα από την «τριβή»- κατά κύριο λόγο- με τις τέχνες. Αν έχεις την τύχη, να απολαμβάνεις την τέχνη στη ζωή σου από μικρή ηλικία, τότε μαθαίνεις να έχεις καλή αισθητική αφού έχεις ήδη τα σχετικά ερεθίσματα. Αυτά τα καλλιτεχνικά ερεθίσματα καλούμαστε να δώσουμε στα παιδιά μας, τόσο οι γονείς και κηδεμόνες όσο και οι εκπαιδευτικοί (φορείς).

Έρευνες δείχνουν…
Ότι τα παιδιά που ασχολούνται από νωρίς με τις τέχνες, από την ηλικία των πέντε με οκτώ ετών και άνω, μαθαίνουν να διαχειρίζονται καλύτερα και με μεγαλύτερη ψυχραιμία τις καταστάσεις γύρω τους ενώ αντιδρούν με λογικό τρόπο. Ακόμη το παιδί που έχει επαφή με την τέχνη από τη βρεφική ή παιδική ηλικία (ακόμη και το να ακούει μουσική όταν είναι βρέφος) οδηγεί το ανήλικο άτομο να ξεκλειδώσει τη δημιουργικότητά του και να την επεκτείνει σε κάθε σκέψη του. Έτσι τα παιδιά που έχουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες, μαθαίνουν να σκέφτονται περισσότερο δημιουργικά. Τέλος η τέχνη αποτελεί μία αέναη διαδικασία, κατά την οποία το παιδί καλείται να πάρει αποφάσεις. Από το πότε θα δουλέψει, τι συναίσθημα θα εκφράσει, τι μουσική ή τι χρώματα θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει, τι είδος χορού του αρέσει. Έτσι γίνεται δυναμικό, αποφασιστικό και ξέρει πως να δίνει τη λύση.

Και το πιο ωραίο στην όλη διαδικασία του οφέλους από τις τέχνες, ξέρετε ποιο είναι; Ότι απλά συμβαίνει!

About Author

Related posts

Kinnick Summer Party & Survivor στο Πάρκο Ασυρμάτου

Πάρκο Ασυρμάτου Πέμπτη 2 Ιουνίου στις 6 το Απόγευμα. Ένα πάρτυ σε εξωτερικό χώρο έχει ταυτότητα ! Είναι ένα πάρτυ δυναμικό, περιπετειώδες, υπερκινητικό με … σκληρές (!) δοκιμασίες, δηλαδή με λίγα λόγια ένα πάρτυ SURVIVOR !! – Εντυπωσιακή πίστα survivor – Φουσκωτός πύργος αναρρίχησης – Φουσκωτά Κάστρα για πολύ...

Read More

Sign Language

During my summer holidays I unfortunately came down with the flu due to carelessness and my sore throat prevented me from talking. Throughout the duration of my sickness I occasionally wanted to communicate with my relatives and the only way I could do so was by signing, well rather...

Read More

Why Is Friday the 13th Believed to Be Unlucky?

Well, actually, no one knows why it is considered an unlucky day but people have their theories. From Jesus’ Crucifixion to Norse mythology and execution dates, here’s how Friday the 13th got its unlucky label. First of all, the number 13 and the day Friday have always been thought...

Read More