Η Χριστίνα Kinnick, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος των Κέντρων Ξένων Γλωσσών Kinnick (σε Παλαιό Φάληρο και Άγιο Δημήτριο) λύνει τη διαχρονική απορία και αγωνία κάθε γονέα.
Το Nou Pou υποστηρίζει την άποψη ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν ελεύθερο χρόνο για τα χόμπι, τους φίλους και το παιχνίδι. Όταν όμως το παιχνίδι μπορεί να αποκτήσει έναν πιο εκπαιδευτικό χαρακτήρα που θα βοηθήσει ένα μικρό παιδί να αναπτύξει τις γλωσσικές- και όχι μόνο- ικανότητές του παράλληλα με την κοινωνικότητά του, τότε τα πράγματα αλλάζουν…
Επισκεφθήκαμε τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Kinnick, με σκοπό να ενημερωθούμε για τη βιωματική εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας αλλά και για την ενδεικνυόμενη ηλικία που συστήνουν οι ειδικοί να ξεκινήσει ένα παιδί μάθημα Αγγλικών. Η οικογένεια Kinnick μας έβαλε στο οικογενειακό κλίμα και η κ. Χριστίνα Kinnick, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος μας έλυσε κάθε σχετική απορία!
Ποια είναι η προτεινόμενη ηλικία, κατά την οποία ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει να μαθαίνει Αγγλικά;
Χ.Κ. Από την ηλικία των 4 με 6 ετών μπορεί ένα παιδάκι να διδαχθεί αγγλικά. Αυτό που διαφέρει στις μικρότερες ηλικίες, είναι ο τρόπος της εκμάθησης. Εμείς επιλέγουμε τον βιωματικό, με την ανάλογη εκπαίδευση των καθηγητών μας. Όλοι οι χώροι είναι έτσι διαμορφωμένοι ώστε να υποστηρίζουν τη βιωματική διδασκαλία της γλώσσας και οι δάσκαλοί μας είναι εκπαιδευμένοι ανάλογα. Μάλιστα κάνουμε πολύ συχνά σεμινάρια. Ακολουθούμε μία συνδυαστική μέθοδο διδασκαλίας με παράδοση θεωρητικού υλικού, ομαδική εργασία και πολλή φαντασία!
Για ποιο λόγο το παιδί να αρχίσει μία ξένη γλώσσα από τόσο νωρίς;
Χ. Κ. Οι λόγοι είναι πολλοί… Ένα μικρό παιδί θα κάνει εδώ τους πρώτους φίλους του, θα κοινωνικοποιηθεί, θα αναπτύξει τις γλωσσικές ικανότητές του και θα μάθει να λειτουργεί από νωρίς σε μία ομάδα. Από εκπαιδευτικής άποψης θα μπορούν στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου να έχουν ένα πτυχίο αγγλικών. Να τονίσουμε εδώ ότι όταν ξεκινάς να μαθαίνεις αγγλικά από τη συγκεκριμένη νηπιακή και προσχολική ηλικία, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσεις μαθήματα για μία δεύτερη ξένη γλώσσα στην Τετάρτη με Πέμπτη Δημοτικού (από 7-8 ετών και άνω). Επιπλέον η αγγλική γλώσσα γίνεται οικεία και έτσι μεγαλώνοντας, ένα μάθημα στο Πανεπιστήμιο ή μία συνέντευξη στα αγγλικά θα γίνεται απόλυτα φυσιολογικά…
Ποια είναι τα περαιτέρω οφέλη για το παιδί;
Χ.Κ. Τα επιπλέον οφέλη τα βλέπουμε μέσα από τα ίδια τα παιδιά. Ενθουσιάζονται, γνωρίζουν τον συναγωνισμό και αυτό τα κάνει να προσπαθούν περισσότερο. Μάλιστα μέσα από τον βιωματικό τρόπο εκμάθησης, μαθαίνουν να λειτουργούν πολύ πιο δημιουργικά.
«Στην ηλικία των 4- 5 ετών τα παιδιά είναι σαν «σφουγγαράκια», απορροφούν εύκολα ότι τους μάθεις. Αρκεί να τους το μάθεις με τον σωστό και friendly στο δικό τους κώδικα επικοινωνίας, τρόπο.» Χ.Κ.
Τι σημαίνει Bιωματική Εκμάθηση Αγγλικών
Χ. Κ. Θυμηθείτε όταν ήσασταν παιδιά… Ο αγαπημένος σας δάσκαλος δεν ήταν αυτός που έκανε το μάθημα να μοιάζει με παιχνίδι; Που συνδύαζε την εκπαίδευση με κάποια δράση- δραστηριότητα;
«Πρόκειται για μία σύγχρονη εκπαιδευτική μέθοδο, με καινοτόμο χαρακτήρα που μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με την επιμόρφωση του κάθε δασκάλου και να προσαρμοστεί σε κάθε ηλικία!» Χ. Κ.
Την επιλέγουμε γιατί:
- Το παιδί μαθαίνει περισσότερα σε λιγότερο χρόνο.
- Αναπτύσσει την κριτική σκέψη και συμβάλλει στη γλωσσική ανάπτυξη.
- Έχει υψηλότερο επίπεδο κατανόησης.
- Ταξιδεύει τον μαθητή σε διαφορετικές χώρες και κουλτούρες του κόσμου.
- Μέσω αυτής η γνώση γίνεται ενεργητική, αφού συνδέεται με συγκεκριμένες εμπειρίες από την καθημερινότητα και τη ζωή του μαθητή.
- Το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί συνεργατικά ως μέλος μίας ομάδας.
Τι συμβαίνει με τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες;
Χ.Κ. Για όλα τα παιδάκια, υπάρχει μία περίοδος προσαρμογής. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εμείς έχουμε την ευθύνη να κερδίσουμε το παιδί, με υπομονή, αγάπη και τη σωστή προσέγγιση. Έτσι δε συμβαίνει άλλωστε και μ’ εμάς τους μεγάλους; Πρώτα κερδίζεις την εμπιστοσύνη του άλλου, ώστε να νιώθει ασφαλής μαζί σου και μετά προχωράς ν’ αναπτύξεις μία σχέση. Όσον αφορά τώρα πιο συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως είναι αυτές των παιδιών που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες , εκεί απαιτείται ακόμη περισσότερη ευαισθησία. Το μάθημα είναι διαδραστικό, γεγονός που διευκολύνει το παιδί, ο χώρος πολύ φροντισμένα διαμορφωμένος με laptop, smartboard οθόνες αφής περιστρεφόμενες καρέκλες και εξοπλισμό που κινεί το ενδιαφέρον κάθε παιδιού. Άλλος μαθαίνει με την εικόνα, άλλος με τον ήχο και τη μουσική, άλλος με το θέατρο… Οι εξειδικευμένοι και έμπειροι δάσκαλοί μας μπορούν να χειριστούν κάθε ευαίσθητη περίπτωση και σημειώνουμε ότι στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Kinnick δεν αποθαρρύνουμε ποτέ κανένα παιδί. Αυτός είναι βασικός κανόνας μας. Απλά αφήνουμε την επιλογή του «την επόμενη φορά θα τα πάμε καλύτερα».
Who is Who
Η ιστορία μας μετράει από το 1976… Είμαστε μία οικογενειακή επιχείρηση, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που με πολύ απλά λόγια στοχεύει να μάθει στα παιδιά ξένες γλώσσες. Ο ιδρυτής των Κέντρων Ξένων Γλωσσών Kinnick υπήρξε για πολλά χρόνια Καθηγητής και Διευθυντής του αγγλικού τμήματος στο Κολέγιο της Αγίας Παρασκευής και ήταν εκείνος που- με βάση τη γνώση και εμπειρία του- έδωσε τις σωστές, κατευθυντήριες γραμμές για την επιτυχημένη πορεία μας. Και όταν λέμε «επιτυχημένη» εννοούμε, εκτός από επιχειρηματικά, κυρίως εκπαιδευτικά… Έχουμε 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας και επιτυχημένης λειτουργίας στον χώρο της εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα ιδρυτικά μέλη των Kinnick είναι επίσημοι εξεταστές του Πανεπιστημίου Cambridge.
Bonus Tips για τους Γονείς
- Διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια στα αγγλικά.
- Αφιερώστε μία ώρα την εβδομάδα, κατά την οποία θα επικοινωνείτε με το παιδί σας μόνο στα αγγλικά.
- Ακούτε συχνά- μαζί με το παιδί- ξένη μουσική στη γλώσσα που μαθαίνει.
- Κάντε του ερωτήσεις σαν να είναι δικές σας απορίες, σχετικά με το αγγλικό λεξιλόγιο και βοηθήστε το να βρει τις απαντήσεις.
Από συνέντευξη που δόθηκε στο NouPou.gr
http://www.nou-pou.gr/articles/kids/giati-na-ma8ei-paidi-moy-agglika-apo-nwris/