Χορός: Μία Αυθόρμητη Μορφή Έκφρασης Με Πολλά Οφέλη Για Τα Παιδιά

Αν είσαι μαμά, πήγαινε κάποια χρόνια πίσω και θυμήσου τότε που έκανες μπαλέτο… Σου άρεσε πολύ ο χορός, αλλά μεγαλώνοντας κατάλαβες πως θα μπορούσες να είχες αφοσιωθεί καλύτερα σε κάποιο άλλο είδος του. Αν είσαι μπαμπάς, σκέψου όλες εκείνες τις φορές που ήθελες τόσο πολύ να σηκωθείς από την καρέκλα αλλά καταπιέστηκες και προτίμησες τελικά να μη χορέψεις, γιατί δεν ήξερες τα βήματα. Σε κάθε περίπτωση, νομίζουμε πως θα επέλεγες για τον εαυτό σου και σίγουρα για το παιδί σου να ζήσει τον χορό ελεύθερα, όπως εκείνο διαλέγει και κυρίως όπως εκείνο εκφράζεται καλύτερα.

Λένε πως τα παιδιά που χορεύουν, έχουν λιγότερα μπλοκαρίσματα! Δε νιώθουν ακόμη τη ντροπή κι έτσι με τη σωστή καθοδήγηση εκφράζουν ελεύθερα αυτό που αισθάνονται. Τα οφέλη του χορού όμως δε σταματούν εδώ…


Ποια είναι η προτεινόμενη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί χορό;

Στην ηλικία των τεσσάρων ετών μπορεί το παιδί να αρχίσει να ακούει το ρυθμό της μουσικής και να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει για παράδειγμα«σήκωσε το χέρι σου». Στα junior τμήματα των 4- 6 ετών εστιάζουν στη μουσικοκινητική. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον χορό αυθόρμητα από σώμα τους, χορεύουν φυσικά και εκφράζουν το συναίσθημά τους παίζοντας. Αυτό που νιώθουν, θα το δείξουν με τον χορό τους!


Τα οφέλη του χορού στη διαμόρφωση του χαρακτήρα

Το παιδί αποκτάει καλή φυσική κατάσταση κι αρμονία στις κινήσεις του, ενώ συνειδητοποιεί το σώμα του. Δηλαδή πως αισθάνεται τα χέρια του ή τα πόδια του, πως περπατάει κτλ. Μέσα από το χορό το παιδί μπορεί να εκτονώσει το συναίσθημά του, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι θετικό. Μπορεί για παράδειγμα να είναι η πίεση στο σχολείο, κάποια οικογενειακή κατάσταση που βιώνει ή οτιδήποτε βαραίνει την ψυχή του. Οπότε το όφελος είναι σωματικό, πνευματικό και ψυχολογικό.


Ποια είναι τα είδη χορού που συστήνονται για παιδιά;

  • Μουσικοκινητική
  • Breakdance
  • Hip hop new style
  • Latin
  • Μπαλέτο
  • Φλαμένγκο


Bonus info:

Αναζητήστε το είδος και το δάσκαλο του χορού μαζί με το παιδί. Ένας δάσκαλος με πολλά credits έχει τη γνώση και την εμπειρία. Η μεταδοτικότητα και η διαχείριση που προϋποθέτει η διδασκαλία σε παιδιά, δεν έχει να κάνει με τα πτυχία. Οπότε συστήνεται ο γονέας να παρακολουθήσει μαζί με το παιδί το μάθημα.

About Author

Related posts

Sign Language

During my summer holidays I unfortunately came down with the flu due to carelessness and my sore throat prevented me from talking. Throughout the duration of my sickness I occasionally

Read More